kicki med scaramouchemask
... Ursäkta, vad hette företaget – Var vänlig och bokstavera?
Scaramouche är ett alldeles omöjligt namn på ett företag. Ingen har någonsin hört talas om namnet förut, förutom en och annan övervintrad Queen-fan: ”Du har tatt det efter – öhh – Do the Fandango, eller hur?”
Nej, brukar jag tålmodigt svara. Det kommer från Commedia dell´arte.

Commedia dell´arte är en teatertradition som ursprungligen kommer från Italien runt 1500-talet. Formen är improvisatorisk. De kringresande teatersällskapen spelade ofta en enda karaktär under hela sin yrkesverksamma tid. De fördjupade sig i sin figur och slipade ständigt på att göra den mer fulländad.
Det enda publiken visste inför en föreställning, var vilka karaktärer som ingick i föreställningen. På sin höjd kunde man fastställa ett tema över kvällens spektakel.
Och publiken kunde påverka, vilket man även gjorde, högljutt och engagerande.
Kända figurer ur commedia dell´arte är bland andra: Il Dottore, il Capitano, Pulcinella, Colombine, Arlecchino, med flera.

Scaramouche, eller Scaramuccia, som han heter på italienska, är liksom Arlecchino och Brighella, zannis.
En zanni är en figur som äntrar scenen på allvar, när publiken börjar tröttna och tänker lämna föreställningen.
Man spelade ofta på öppna offentliga platser, som torg och liknande, och publiken kunde enkelt ge sig iväg, om det inte behagade.
En zanni kan göra slap-sticks, han är duktig i akrobatik, han är en spjuver, som med fart och fläkt rycker med sig publiken igen och får den att stanna.

Skådespelaren Tiberio Fiorilli utvecklade under 1600-talet figuren Scaramouche. Han hade även med sitt artisteri behagat drottning Kristina, som vistades i Rom efter sin abdikation.
Ryktet om honom spred sig, och en invitation av kardinal Mazarin att komma till Paris, gjorde att han levde återstoden av sitt liv i Frankrike.
Stora beundrare blev Drottning Anna av Österrike, Ludvig XIII, och kronprinsen, senare Ludvig XIV.
Molière har hämtat inspiration av Scaramouche och vi kan idag glädjas åt många komedier, där man skymtar traditionens karaktärer.

Som karaktär är Scaramouche en rätt så korkad figur. Han tycker att han är väldigt smart och försöker ställa saker och ting till rätta även om han måste intrigera. I slutet åker han alltid dit, och får smaka på sin egen medicin. Och han lär sig aldrig av sina egna misstag.
Han är med andra ord ... ganska charmig.

Kristina
Scaramouche